Skip to main content
Ämnen

Onlineutmaningar

Vad är onlineutmaningar?

Onlineutmaningar eller utmaningar involverar vanligtvis personer som spelar in sig själva när de gör något svårt som de sedan delar online för att uppmuntra andra att göra samma sak. Större delen av utmaningarna är lättsamma och säkra men vissa främjar skadligt beteende, som också kan innebära risk för allvarlig skada. Våra communityregler förbjuder farliga utmaningar.

När vi får anmälningar om en farlig eller skadlig utmaning som cirkulerar online utreder vi det med ed gång. Ibland hittar vi inga bevis på en trend, även när varningar delas och anmäls i stor skala på andra plattformar eller i media.

Vissa utmaningar är bluffar. En bluff är en lögn som avsiktligt lurar människor att tro på något som inte är sant. Syftet med en skadlig bluff är att sprida rädsla och panik. Bluffar som rör sexuella övergrepp eller självmord och självskadeutmaningar är särskilt skadliga. Om du oroar dig för att någon är i riskzonen för självskada eller självmord kan du ta del av resurserna om självmord och självskadebeteende här. Om du har utsatts för sexuella övergrepp hittar du stöd från experter på denna sida.

Vad bör jag göra om jag ser en onlineutmaning?

STANNA UPP: Pausa en stund.

TÄNKER EFTER: Är det säkert? Är det skadligt? Är det på riktigt? Om du är osäker kan du alltid fråga en vuxen eller vänner eller leta efter mer information från tillförlitliga källor online.

FATTA BESLUTET: Om det är riskabelt eller skadligt, eller om du inte är säker på vad det är, ska du inte göra det. Det är inte värt att utsätta dig själv eller andra för risk.

AGERA: Anmäl skadliga utmaningar eller bluffar i appen. Dela dem inte.

Reflektera en stund

Det kan vara svårt att bedöma onlineutmaningar och virala varningar. Om du ser en video bör du ta en liten paus för att fundera över vad du har sett, hur det fick dig att känna och hur du vill agera. Ställ dig själv följande frågor:

När du funderar på om en utmaning är säker för dig själv eller andra ska du fråga dig själv:

  • Vad skulle kunna gå fel?
  • Har personen som genomför utmaningen någon speciell förmåga eller talang?
  • Verkar det som att de har gjort något för att minimera riskerna?
  • Om så är fallet, räckte det för att garantera att ingen kunde skada sig eller hade de bara tur?
  • Är de riskförebyggande åtgärderna tillgängliga för dig?
  • Om du provade utmaningen, hur säker var du på att du eller andra inte skulle göra sig illa?
  • Hur skulle det påverka ditt liv om du eller någon annan gjorde sig allvarligt illa?
  • Hur skulle det påverka din familj och dina vänners liv?

En del risker är uppenbara men är mer komplicerade och svårare att identifiera. Om du är osäker, kan du söka efter information online från betrodda källor eller fråga vänner. Om du är mindreårig, ska du fråga en vuxen som du litar på. De flesta vuxna i ditt liv önskar skydda och hjälpa dig, så de är en fantastisk källa för stöd och råd. De kan hjälpa dig att förstå vad du sett och ta reda på om utmaningen är säker.

Om du bestämmer dig för att utmaningen är för riskabel, eller om du är osäker, ska du aldrig delta i den.

Vissa onlineutmaningar innebär inte nödvändigtvis risk för fysisk skada, men kan ändå leda till skada på andra sätt. Fråga dig själv:

  • Om utmaningen handlar om att göra en prank eller att spela någon ett spratt, hur kommer det att få den personen att må?
  • Respekterar man andras personliga gränser och rättigheter?
  • Kan utmaningarna leda till skada på egendom?
  • Vilka är de eventuella konsekvenserna om du genomför utmaningen?

Utmaningar som är genanta eller leder till oro är inte roliga. Trakasserier eller vandalisering, skada på egendom och brottsligt beteende är aldrig acceptabelt.

Om du ser en utmaning eller en viral varning ska du vara medveten om att det kan vara en bluff eller ett rykte som tagit fart. Fråga dig själv:

  • Är utmaningen något som folk verkligen gör eller är det ett skämt?
  • Om det är en viral varning, kommer den från en trovärdig källa?
  • Verkar det som om personen som delar innehållet har förstahandskunskap eller upprepar hen bara något som hen sett någon annanstans?
  • Är anmälan uttänkt och sansad eller innehåller den dramatiskt eller känslomässigt språk?
  • Påminner varningen om andra som du fått tidigare?

Det fantastiska med onlinecommunities är att alla påverkar huruvida innehållet misslyckas eller blir viralt. Att gilla, dela och lämna positiva kommentarer är olika sätt att visa ditt stöd för en video. Förtjänar videon ditt stöd?

TikTok belönar inte kreatörer som publicerar skadligt innehåll. Dela eller gilla inte utmaningen om den är skadlig. Om en utmaning får fäste är det mer sannolikt att andra ser den och blir frestade att genomföra den. Det kan tyckas hjälpsamt att skapa videos som varnar andra om skadliga utmaningar, men ofta blir resultatet att det du inte vill att andra ska se blir ännu mer populärt eller att du oavsiktligt informerar om hur man gör något farligt.

Om du ser en varning om en utmaning ska du inte dela den vidare. Om man delar varningar ökar antalet personer som utsätts för en skadlig utmaning eller bluff. Detta kan även få bluffar att framstå som mer trovärdiga.

Ja. Vi tar bort innehåll med farligt, skadligt eller brottsligt beteende. Vi tar även bort videos som diskuterar farliga utmaningar om de innehåller ogrundade varningar som är ämnade att sprida rädsla och panik eller innehåller instruktioner eller beskrivningar av skadligt beteende. Om du är osäker på huruvida en video är potentiellt skadlig ska du anmäla den till oss så tar vi en titt. Om du tror att någon är i omedelbar fara ska du kontakta polisen.

För föräldrar, vårdnadshavare och lärare

Vem som helst kan gå med i en onlineutmaning, från läkare till nyhetsankare och från entreprenörer till idrottare. Men eftersom tonårstiden är en fas med mer utforskning och experimenterande kan onlineutmaningarna verka speciellt lockande. Samtidigt saknar tonåringarna ofta förmågan att värdera risk och konsekvens. Detta innebär att de behöver mer information och vägledning för att avgöra vilka utmaningar som är säkra och vilka som sannolikt inte är det.

Det kan verka skrämmande men, det är oerhört viktigt att prata om onlineutmaningar med tonåringar. De flesta tonåringar har sett onlineutmaningar och många har deltagit i dem, så det kommer att klinga falskt om du säger att alla utmaningar är farliga. Förklara istället att du förstår att de är nyfikna på onlineutmaningar och att du är öppen för att prata, lyssna och lära dig med dem.

När ni pratar om utmaningar som de sett eller hört talas om kan du hjälpa genom att hitta potentiella risker, fundera på konsekvenser (inklusive risken att de eller andra kan göra sig illa) och fatta trygga beslut. Fyrastegsprocessen ovan (tänk efter, fatta beslutet, agera) är ett enkelt sätt att få tonåringar att tänka på riskerna. Om du är orolig att en utmaning är osäker ska du säga detta till tonåringarna och förklara tydligt varför.

Utmaningarna är populära eftersom de ofta uppmuntrar till positiva upplevelser, till exempel att göra något tillsammans med vänner, testa fysiska gränser, få andra att skratta eller vara kreativ. Om din tonåring frågar om en särskild utmaning kan du prata med hen om varför utmaningen verkar lockande och hitta andra sätt att bygga vidare på hens intresse.