Skip to main content
מדריכים

מדריך רווחה

רווחה נפשית

כדי לתמוך בצורה טובה יותר בקהילה שלנו טיקטוק משתפת פעולה עם מומחים שונים שעוזרים לה לפתח כלים המיועדים לכל מי שרוצה לדעת יותר על שיפור רווחתו הנפשית ובניית קהילה תומכת מקוונת.

שיתוף סיפורים בנושא בריאות הנפש


אנו בטיקטוק מבינים שלכל אחד יש סיפור ייחודי משלו שקשור לבריאות הנפש. אנו רוצים ליצור סביבה תומכת עבור חברי הקהילה שלנו כדי שהם יוכלו לשתף את הסיפורים שלהם וניסיונם בתהליכי הבראה.
טיפול בבריאות הנפש הוא לא דבר פשוט – הוא כולל עליות ומורדות, אבני דרך ונסיגות. אנו מעודדים אתכם ליצור קשרים בעלי משמעות עם אנשים אחרים ולזכור שזו לא תחרות.
ארגז הכלים הזה ינסה להציע לכם מספר דרכים בנוגע לאופן שבו ניתן לדבר על בריאותכם הנפשית תוך שמירה על ביטחונכם וכיבוד שאר חברי הקהילה.

בחרו את המקום והזמן הנכונים כדי לספר את הסיפור שלכם. כמה שאלות עליהן אפשר לחשוב לפני הלחיצה על ״הקלטה״:

  • מהן הסיבות שלי לשיתוף?
  • האם אני מוכן/ה לשתף את הסיפור שלי רק עם חברים ובני משפחה או עם קהל רחב יותר?
  • האם שיתוף הסיפור שלי יהיה מועיל ולא יפגע בי או באחרים?
  • בתגובה לפוסט שלי, אנשים אחרים עשויים לשתף אותי בסיפורים קשים או בדעות שייתכן שיהיה לי קשה לשמוע. האם אני מוכן/ה לתמוך בהם ולהקשיב?

מה שאתם משתפים חשיבותו לא נופלת מעצם ההחלטה לשתף. מחקרים מראים שסיפורי התמודדות, תקווה והחלמה יכולים לעזור לאנשים אחרים. יש לכם דעה, נקודת מבט וניסיון ייחודיים – השתמשו בהם כדי ליצור מסר והשפעה משלכם.
עם זאת, חשוב להיות זהירים מכיוון שתכנים מסוימים יכולים להרגיז או להכעיס אנשים אחרים. חשוב לזכור שהנחיות הקהילה של TikTok אינן מאפשרות פרסום תוכן אשר מציג, מקדם, מנרמל או מאדיר פעילויות שעלולות להוביל להתאבדות, פגיעה עצמית או הפרעות אכילה.
עדיין אינכם בטוחים על מה לדבר? להלן מספר נושאים שיעזרו לכם להתחיל!

  • מה גורם לך לדאוג לבריאות הנפש שלך?
  • אילו משאבים, תמיכה וטיפים לטיפול עצמי היו הכי מועילים עבורך?
  • אילו דברים בשגרתך עוזרים לך לטפל בבריאותך הנפשית?
  • מה ברצונך להגיד לאנשים אחרים שעשויים להתמודד עם אותם הקשיים?
  • באילו פעולות אנשים יכולים לנקוט במטרה לתמוך באחרים שמתמודדים עם קשיים? איזו תמיכה היית רוצה לקבל?
  • יש להימנע משיתוף פרטים ותמונות של כלים, שיטות, מיקומים, הערות או הודעות הקשורים להתאבדות. תוכן כזה יכול להטריד ו/או לתת בטעות רעיונות חדשים לחברי הקהילה המתמודדים עם קשיים. שיתוף פרטים על כלים ושיטות התאבדות הינו מזיק מאוד. תוכן כזה יוסר מטיקטוק. זה רלוונטי מאוד להתאבדויות של סלבריטאים או אנשים ידועים. זה עלול שלא בכוונה להציג את ההתאבדות באור חיובי.
  • יש להימנע משימוש במונחים כמו ״התאבד/ה״, ״התאבדות מוצלחת/לא מוצלחת״ ו״ניסיון כושל״. המונח ״התאבד/ה״ מרמז על כך שהתאבדות היא מעשה פלילי ומדביק לה סטיגמה. זה עשוי להרתיע אנשים בעלי נטיות אובדניות מלבקש עזרה. כמו כן, זה משפיע על אנשים שיקיריהם התאבדו. במקום זאת, יש להגיד ״מת/ה כתוצאה מהתאבדות״. מונחים כמו ״מוצלח״ או ״כושל״ מציגים התאבדות כתוצאה רצויה.
  • יש להימנע מהצגת התאבדות כאופציה חיובית, רומנטית, הרואית או מעשית. הצגת התאבדות כפעולה חיובית ו/או ראויה להערכה יכולה לגרום לאנשים אחרים להתייחס להתאבדות כאל פתרון או דרך להתמודד עם בעיות.
  • יש להימנע מלקרוא לאנשים הנמצאים בתהליכי התמודדות ״משוגעים״, ״פסיכיים״, ״מטורפים״ או ״חולי רוח״.אלו הן מילים שיפוטיות. הן מעצימות סטריאוטיפים שליליים וסטיגמות הקשורים להתאבדות ומחלות נפש.
  • יש להימנע מזיהוי גורם יחיד להתאבדות ולפגיעה עצמית. מוות מהתאבדות אינו קורה בגלל סיבה אחת. הבנה ושיתוף מידע על כך שהתאבדות היא ככל הנראה תוצאה של מספר גורמים יכולים לעזור לתקן תפיסות מוטעות ולעודד דיונים בטוחים ומועילים.
  • יש להימנע ממתן תשובות פשטניות, כגון ״אל דאגה, העיקר זה להיות מאושרים״, ״הכל יהיה בסדר״, ״תתעודד/י, הכל יסתדר״. למרות שביטויים אלה עשויים להישמע מעודדים, הם עלולים להישמע כזלזול בחוויות וברגשות לא חיוביות של מישהו אחר. במקום זאת, כדאי להיות אמפתיים ולהכיר ברגשות ובמאבקים שלהם.
  • אנו מבינים שהפרעות אכילה הן בעיות נפשיות חמורות. שקלו לכלול קישורים למקורות עזרה מקצועיים (ניתן למצוא אותם בדף המשאבים של TikTok בנושא הפרעות אכילה) בפוסטים שלכם כדי להפנות את חברי הקהילה למידע, משאבים ותמיכה מהימנים.
  • תמיכה ויצירה של מסרים אותנטיים ומגוונים המקדמים את קבלת הגוף, בונים הערכה עצמית ומעודדים חמלה עצמית יכולים לעשות הבדל גדול ביצירת מרחב אכפתי ותומך בפלטפורמה.
  • אזכור התנהגויות ותסמינים של הפרעות אכילה עלול להטריד את שאר חברי הקהילה. אנו מעודדים קריאייטורים להימנע מלהזכיר התנהגויות אכילה ופעילויות גופניות ספציפיות, אפילו בסרטונים שמעלים את המודעות או דנים בנושא ההחלמה. במקום זאת, כדאי לנסות להתמקד בהשפעה – למשל, כיצד הפרעת אכילה משפיעה על מצב הרוח, ההערכה העצמית, היחסים עם חברים והבטים אחרים של החיים?
  • לאנשים שסובלים מהפרעות אכילה עשוי להיות קשה לצפות בתמונות ״לפני ואחרי״, אפילו אם מטרתן היא להלל תהליכי החלמה. משקל לא מהווה אינדיקטור להחלמה מהפרעות אכילה. אנו מעודדים את חברי הקהילה שלנו להימנע מהשוואת תמונות בעת הדיון בחוויותיהם.
  • מספרים יכולים לעורר רגשות לא נעימות, לכן עדיף לא להזכיר את המשקל הנוכחי או הקודם, קלוריות, BMI, מידות בגדים או מדדים אחרים שניתן להשוות בקלות.
  • יבור על בריאותתכם הנפשית יכול לעורר רגשות רבים. אל תשכחו לשמור על עצמכם, והשתדלו לעסוק בטיפול עצמי חיובי.
  • אנשים אחרים עשויים ליצור איתכם קשר כדי לשוחח או לבקש עזרה. זה יכול לעזור אם תדאגו לכך שיהיו לכם משאבים בהישג יד שתוכלו לשתף ולהגדיר את הגבולות שלכם. יש לזכור שאינכם אחראים להתנהגות או לבחירות של אנשים אחרים. באפשרותכם להציב גבולות משלכם בנוגע לדברים עליהם נוח לכם לשוחח. למידע נוסף, נא עיינו בארגז הכלים שלנו בנושא תמיכה בחברי קהילה במצוקה.
  • אתם בשליטה. באפשרותכם להשתמש בבקרות הבטיחות והפרטיות של Tiktok כדי לסייע בסינון תגובות ולשפר את חוויית השימוש שלכם בפלטפורמה:
    • הגדרות החשבון. באפשרותכם להגביל מי יכול לעקוב אחריכם ולהיות חשוף לחשבונכם על ידי הגדרת חשבונכם כפרטי. משמעות הדבר היא שבאפשרותכם לאשר או לדחות בקשות מעקב, ורק עוקבים מאושרים יוכלו לצפות בתוכן שלכם. אם גילכם הוא מתחת ל-16 שנים, חשבונכם יוגדר כפרטי כברירת מחדל.
    • תגובות. באפשרותכם להחליט מי יוכל להגיב לכם על ידי בחירה בין ההגדרות ״אף אחד״, ״חברים״, ״כולם״ (עבור משתמשים מעל גיל 16 שנים בלבד), או להשבית את התגובות לחלוטין. כמו כן, באפשרותכם ליצור מסנן תגובות משלכם על ידי יצירת רשימה מותאמת אישית של מילות מפתח להסתרת תגובות המכילות מילות מפתח אלה באופן אוטומטי.
    • ״לא מעוניין/ת״. לא רוצים להיחשף לתוכן מסוג מסוים בדף For You? יש ללחוץ לחיצה ארוכה על הסרטון ולבחור ״לא מעוניין/ת״.
    • דיווח. אם זיהיתם תוכן שמפר את הנחיות הקהילה של טיקטוק, באפשרותכם לדווח עליו בתוך האפליקציה בהתאם לשלבים הבאים.

משאבים

יש לעבור לדף זה לקבלת מידע נוסף על הנחיות הקהילה של טיקטוק בנושא התאבדות ופגיעה עצמית, וכן לקבלת קישורים למשאבים.

ארגז כלים זה פותח בהתייעצות עם מומחי האיגוד הבינלאומי למניעת התאבדות (IASP), Crisis Text Line, Live For Tomorrow, Samaritans of Singapore ו-Samaritans (בריטניה). תודה מיוחדת לד״ר תומאס נידרקרוטנטלר (Thomas Niederkrotenthaler), ד”ר רורי או’קונור (Rory O’Connor), ד”ר דניאל ריידנברג (Daniel Reidenberg) וד”ר ג’ו רובינסון (Jo Robinson) על עצותיהם ומחקריהם.

חשוב לדעת

המדריכים וערכות הכלים של טיקטוק אינם מספקים שירותי בריאות נפש או שירותים רפואיים.

״שיתוף סיפורים בנושא בריאות הנפש״ בטיקטוק אינו מהווה תחליף לאבחון, טיפול או ייעוץ רפואי, פסיכולוגי או פסיכיאטרי. תוכן שנוצר ומופץ על ידי טיקטוק נועד לשימוש אינפורמטיבי וחינוכי בלבד. אין להתעלם או לעכב אפשרות של פנייה לייעוץ מקצועי בשל זמינות השירותים או החומרים החינוכיים המוצעים על ידי טיקטוק. אם את/ה נמצא במשבר או אם את/ה או כל אדם אחר נמצאים בסכנה או חווים מצב חירום רפואי, יש להתקשר מיד לשירותי החירום המקומיים שלך. משתמשים צריכים לזכור שהאחריות לבטיחותו של אדם אחר אינה מוטלת רק עליהם; יש מי שיכול לעזור. אינך חייב/ת לנהל שיחות כאלה אם אינך מרגיש/ה מוכן/ה לכך.


תמיכה בחברי קהילה במצוקה

إבטיחותם ורווחתם של חברי קהילת TikTok עומדים בראש סדר העדיפויות שלנו. על כולנו מוטל לעזור זה לזה להישאר בטוחים ונתמכים במהלך התמודדות עם קשיי בריאות הנפש.
כאשר אנשים חושבים על התאבדות או פגיעה עצמית, סביר להניח שהם יפנו לחברים ולחברי הקהילה. סביר להניח שחברים וחברי הקהילה יבחינו בכך שמישהו מתמודד עם קשיים. אך האם ידוע לך מה צריך לעשות בראותך מישהו שזקוק לעזרה?
מחקרים מראים שדרכים מסוימות של תמיכה בטוחות ויעילות יותר מאחרות. מדריך זה מספק טיפים שיעזרו לך לתת מענה לאדם המתמודד עם מחשבות על התאבדות או פגיעה עצמית.

חשוב לשים לב לסימני התמודדות עם קשיים:

  1. דיבור ישיר על התאבדות או פגיעה עצמית, למשל ״אני רוצה להתאבד״, תיאור דרכים לשים קץ לחייהם, שיתוף סרטונים של פגיעה עצמית שפורסמו לאחרונה.
  2. דיבור לא ישיר על התאבדות או פגיעה עצמית. לפעמים אנשים עשויים להשתמש בשפה מעודנת יותר, כמו למשל ״אני רוצה שהכאב ייפסק״, ״אני לא יכול/ה לסבול את זה יותר״.
  3. בכי, דיבור על אי שביעות רצון, חוסר תקווה, חרדה ו/או בעיות שינה.
  4. עליה בהתנהגות חסרת זהירות ולקיחת סיכונים לאחרונה.
  5. הבעת מצוקה עקב הטרדות ותגובות מציקות.
  6. הבעת קשיים יוצאי דופן בביצוע פעולות יומיומיות כמו לישון, להתקלח או להתלבש.

כיצד לתת מענה למישהו שמתמודד עם קשיים? יש לפעול על פי השלבים הבאים כדי ליצור חיבור!

  • קשה לתת מענה בצורה יעילה כשאנחנו מרגישים לחוצים. לפני שעושים משהו כדאי לקחת כמה נשימות עמוקות, להרפות את הגוף ולהירגע.
  • יש לזכור שהאחריות לבטיחותו של אדם אחר אינה מוטלת רק עליכם; יש אנשים אחרים שיכולים לעזור. אינכם חייבים לנהל שיחות כאלה אם אינכם מרגישים מוכנים לכך.
  • חשבו איזו עזרה בטוחה באפשרותכם להעניק ואילו משאבים קיימים בפניכם. יש לשקול פנייה למוקד סיוע או למבוגר עליו אפשר לסמוך ולשוחח על הדאגות שלכם כדי לעזור לכם לתכנן את תגובתכם.
  • ישנם אנשים שמוצאים בכתיבת מחשבותיהם מקום טוב להתחיל בו.

מתן מענה לאדם שנאבק עם קשיים יכול לעזור לו להרגיש פחות בודד ויותר נתמך. להלן חמש אפשרויות למתן מענה:

  1. אם לדעתכם חייו של מישהו נמצאים בסכנה מיידית, יש לשקול אפשרות להתקשר לשירותי חירום, מוקד מקומי לתמיכה בעת משבר או לבקש עזרה רפואית מקצועית. עדיף לעשות זאת בשיתוף פעולה עם האדם שנמצא במשבר ולהישאר איתו בעת פנייתו לקבלת עזרה.
  2. אם חייו של מישהו אינם נמצאים בסכנה מיידית, יש לשקול פנייה למבוגר עליו אפשר לסמוך, למוקד מקומי לתמיכה בעת משבר או לאיש מקצוע לצורך קבלת עזרה.
  3. אם זיהיתם תוכן שמפר את הנחיות הקהילה של טיקטוק, באפשרותכם לדווח עליו בתוך האפליקציה בהתאם לשלבים הבאים. כל המידע יישמר בסודיות ובעילום שם. בנוסף לכך אותו אדם יזכה לגשת למשאבים מקומיים לתמיכה בעת משבר.
  4. אם אינכם מרגישים בנוח לתת מענה באופן פרטי, אפשר לנסות להגיב באופן פומבי כדי לשתף משאבים מקומיים הזמינים לתמיכה בעת משבר.
  5. אם נוח לכם לדבר עם האדם באופן ישיר, המשיכו ליצירת חיבור – רצוי באמצעות הודעה פרטית ובהתאם להנחיות אלה.

צוי לאזן את ההקשבה בהצגה של שאלות פתוחות. הכירו ברגשות ובהתמודדות של האדם עם המשבר, מבלי לומר שהתאבדות או פגיעה עצמית הן דרכים מועילות או רגילות להתמודדות. נסו להתמקד באדם השני. למרות שייתכן שתרצו לשתף את האדם השני בהתמודדות שלכם עם הקשיים, זה עלול לגרום לצד השני להרגיש פחות ערך. יש להימנע ממעבר מהיר לפתרון בעיות, מכיוון שזה עלול לתסכל את האדם שנמצא במשבר בגלל היותנו גורם חיצוני מבחינת מצבו. דוגמאות לתגובות אמפתיות:

  • ״קשה להרגיש כל כך תקועים. לפעמים קשה לראות כיצד אפשר להתקדם״.
  • ״נשמע כאילו שנואשת מלהשיג שינוי. מה היית רוצה שישתנה?״
  • ״פרידות יכולות לגרום לך להרגשת בדידות וניתוק מאנשים שאכפת לך מהם! איך התמודדת עם זה?״

מחקרים מראים שהצגת שאלות הקשורות להתאבדות אינה מכניסה את המחשבה לראשו של אותו אדם ולא מגבירה את הסיכון להתאבדות. במקום זאת, זה יכול להיות פתח לשיחה שעשויה לעזור להציל את חייו:

  • אם מתעוררים אצלכם חששות, שאלו את האדם באופן ישיר אם הוא חושב כרגע על התאבדות או פגיעה בעצמו. ״האם חשבת להרוג את עצמך?״ כדאי לשאול גם אם אתם חושבים שהבן אדם לא רציני!
  • אם אותו אדם חושב על התאבדות או פגיעה עצמית, יש לשאול אותו אם יש לו (i) גישה לאמצעים המאפשרים לו לעשות זאת; (ii) זמן מסוים; (iii) ורעיון למקום.
  • אם אותו אדם מכחיש שהוא חושב על התאבדות, חשוב לא להגיב בצורה שיפוטית. נסו שלא להגיד דברים כמו ״אוף״ או ״תודה לאל״. עדיף להגיד משהו כמו ״תודה על הכנות״. זה מאפשר לאותו אדם להבין שאם יהיו לו מחשבות כאלה, אתם אדם בטוח שאפשר יהיה לדבר איתו.
  • צמצום הגישה לאמצעים המאפשרים התאבדות ופגיעה עצמית היא אחת הדרכים היעילות ביותר למניעת פגיעה עצמית. כאשר ישנה אפשרות לעשות זאת בצורה בטוחה, יש לצמצם את אפשרות הגישה של אותו אדם לכל דבר שיוכל להשתמש בו כדי לפגוע בעצמו.
  • יש למצוא איש/אשת קשר מהימנים שאליהם חבר\ת הקהילה יוכלו לפנות אם המחשבות ימשיכו או יחמירו. אם חבר/ת הקהילה הינו/ה צעיר/ה, יש לעזור להם למצוא מבוגר שאפשר לסמוך עליו, מוקד מקומי לתמיכה בעת משבר או איש/אשת מקצוע. עבדו ביחד וחשבו על רעיונות בנוגע למה שעליו/ה לומר, ולווה/י אותו/ה בזמן שהוא/היא פונה ישירות כדי להתחיל בשיחה. אם יש לו/ה מורה מועדף, זה יכול להיות אדם נהדר שאפשר לפנות אליו.
  • אנשים רבים חושבים שזה מועיל לשמור רשימה מותאמת אישית של 5-4 פעילויות שניתן לבצע באופן אוטומטי כאשר הם מתמודדים עם קשיים. אם אתם תומכים במישהו, נסו לעסוק בפעילויות משותפות כדי לראות מה עוזר! רשימת הפעילויות יכולה להיראות כך:
  1. שתה/י כוס מים קרים והתמקד/י בתחושות
  2. הקדש/הקדישי 15 דקות כדי ללמוד ריקוד טיקטוק חדש
  3. התקלח/י זמן ממושך במים פושרים
  4. קרא/י שוב את הספר האהוב עליך/עלייך או האזן/האזיני לשיר אופטימי
  5. שלח/י הודעה לחברים שלך כדי לקבל תמיכה ו/או לשאול אותם מה שלומם
  6. פנה/פני למוקד מקומי לתמיכה בעת משבר כדי לדבר על הרגשות שלך

עודדו את חבר/ת הקהילה לשמור על עצמו/ה ולפנות לקבלת עזרה:

  • עזרו לפנות מחסומים לקבלת תמיכה על ידי הצעה למצוא מוקדי סיוע, מטפלים או להיות בחברתו/ה בזמן השיחה עם אדם מבוגר.
  • יש לוודא שיש לו/ה את המשאבים והכלים להתמודדות עם העליות והמורדות. לדוגמה, עודדו אותו/ה לערוך רשימה של סיבות להמשיך לחיות, פעילויות בריאות שגורמות לו/ה להרגיש טוב, ואנשי קשר שיכולים לעזור לעבור את התקופות הקשות. ההתאוששות מהתאבדות ופגיעה עצמית היא לא תמיד לינארית, והיום הבא הוא אתגר חדש שיש להתמודד איתו.

זכרו שאם אתם מודאגים, יש לבצע את הצעד הראשון ליצירת חיבור. אתם לא צריכים לחכות עד שמישהו יקרא לכם כדי להראות שאכפת לכם.
לטיפול עצמי יש חשיבות רבה וגם לך. אף אחד לא יכול לקחת אחריות מלאה על מחשבותיו או פעולותיו של אדם אחר. אתם לא חייבים לנהל שיחות כאלה אם אתם לא מוכנים או לא מרגישים בנוח מבחינה נפשית.
המשאבים זמינים, ואינכם האדם היחיד האחראי לרווחת החברים או חברי הקהילה. טיפול אחד בשני דורש מאמץ משותף – אנו יכולים לעזור לאנשים להישאר בטוחים, להרגיש מחוברים יותר ולקבל גישה למשאבים שהם צריכים.

משאבים

לקבלת משאבים נוספים, כולל רשימה של מוקדי סיוע חינמיים שנועדו לכל מי שסובל מבעיות רגשיות, יש לעיין ב-מרכז האבטחה של TikTok.

ארגז כלים זה פותח בהתייעצות עם מומחי האיגוד הבינלאומי למניעת התאבדות (IASP), Crisis Text Line, Live For Tomorrow, Samaritans of Singapore ו-Samaritans (בריטניה). תודה מיוחדת לד״ר תומאס נידרקרוטנטלר (Thomas Niederkrotenthaler), ד”ר רורי או’קונור (Rory O’Connor), ד”ר דניאל ריידנברג (Daniel Reidenberg) וד”ר ג’ו רובינסון (Jo Robinson) על עצותיהם ומחקריהם.

חשוב לדעת

המדריכים וארגזי הכלים של טיקטוק אינם מספקים שירותי בריאות נפש או שירותים רפואיים.

״תמיכה בחברי קהילה במצוקה״ בטיקטוק אינה מהווה תחליף לאבחון, טיפול או ייעוץ רפואי, פסיכולוגי או פסיכיאטרי. תוכן שנוצר ומופץ על ידי טיקטוק נועד לשימוש אינפורמטיבי וחינוכי בלבד. אין להתעלם או לעכב אפשרות של פנייה לייעוץ מקצועי בשל זמינות השירותים או החומרים החינוכיים המוצעים על ידי טיקטוק. אם את/ה נמצא במשבר או אם את/ה או כל אדם אחר נמצאים בסכנה או חווים מצב חירום רפואי, יש להתקשר מיד לשירותי החירום המקומיים שלך. משתמשים צריכים לזכור שהאחריות לבטיחותו של אדם אחר אינה מוטלת רק עליהם; יש מי שיכול לעזור. אינך חייב/ת לנהל שיחות כאלה אם אינך מרגיש/ה מוכן/ה לכך.