Skip to main content
נושאים

אתגרים מקוונים

מהם אתגרים מקוונים?

באתגרים מקוונים בדרך כלל מעורבים אנשים שמקליטים את עצמם עושים משהו קשה, אותו הם משתפים באינטרנט כדי לעודד אנשים אחרים לחקות אותם. רוב האתגרים הם מהנים ובטוחים, אך חלקם מקדמים התנהגויות מזיקות שעלולות להוביל לפציעה חמורה. הנחיות הקהילה שלנו אוסרות אתגרים מסוכנים.

כאשר אנו מקבלים דיווחים על הפצת אתגרים מסוכנים או מזיקים באינטרנט, אנו חוקרים את הנושא. לפעמים, אנו לא מוצאים ראיות לטרנד – גם כאשר קיימים שיתופים רבים של אזהרות ודיווחים בפלטפורמות אחרות או במדיה.

חלק מהאתגרים הם תרמיות. תרמית היא שקר המופץ בכוונה לגרום לאנשים להאמין במשהו שאינו נכון. המטרה של תרמית זדונית היא להפיץ פחד ובהלה. תרמיות הקשורות לתקיפה מינית או התאבדות ואתגרים המובילים לפגיעה עצמית הם מזיקים במיוחד. אם מתעורר בך חשש שמישהו עלול להימצא בסיכון של פגיעה עצמית או התאבדות, יש לעיין במשאבים בנושא התאבדות ופגיעה עצמית הזמינים כאן. אם נפגעת מתקיפה מינית, באפשרותך למצוא מקורות לקבלת תמיכה ממומחים בדף הייעודי שלנו.

מה עלי לעשות אם אני רואה אתגר מקוון?

עצור: עצור/עצרי לרגע.

חשוב: האם זה בטוח? האם זה מזיק? האם זה אמיתי? אם אינך בטוח/ה, כדאי לבדוק את הנושא עם מבוגר או חברים, או לחפש מידע נוסף ממקורות מוסמכים באינטרנט.

קבל החלטה: אם האתגר מסוכן או מזיק, או שיש לך ספקות בקשר לכך, אל תעשה/י אותו. לא כדאי לסכן את עצמך או אנשים אחרים.

פעל: דווח/י על אתגרים מזיקים או תרמיות בתוך האפליקציה. אל תשתף/י אותם.

קח/י רגע

הערכת אתגרים מקוונים ואזהרות ויראליות יכולה להיות קשה. אם ראית סרטון, עצור/עצרי לרגע כדי לחשוב על מה שראית, איך זה גרם לך להרגיש ואיך ברצונך להגיב. מומלץ לשאול את עצמך את השאלות הבאות:

כשאת/ה חושב/ת אם אתגר כלשהו בטוח עבורך ועבור אנשים אחרים, שאל/י את עצמך:

  • מה יכול להשתבש?
  • האם למי שעושה את האתגר יש כישורים או הכשרה של מומחה?
  • האם נראה לך שנעשה מאמץ למזעור הסיכונים?
  • אם כן, האם זה מספיק כדי להבטיח שאף אחד לא ייפגע או שפשוט הם היו בני מזל?
  • האם הדברים שנעשו למזעור הסיכונים זמינים עבורך?
  • אם תנסה/י את האתגר, עד כמה את/ה בטוח/ה בכך שאת/ה או אנשים אחרים לא ייפגעו?
  • אם את/ה או מישהו אחר ייפגעו קשה, איך זה ישפיע על החיים שלך?
  • כיצד זה ישפיע על החיים של המשפחה והחברים שלך?

חלק מהסיכונים הם ברורים, בעוד שסיכונים אחרים הם מסובכים יותר וקשה יותר לזהותם. אם אינך בטוח/ה, באפשרותך לחפש באינטרנט מידע ממקורות מהימנים או לשאול חברים. אם את/ה בגיל העשרה, כדאי לשאול מבוגר שבו יש לך אמון. לרוב המבוגרים בחייך יש אינסטינקט להגן עליך/ייך והם רוצים לעזור לך, לכן הם מקור מצוין לקבלת תמיכה ועצה. הם יכולים לעזור לך להבין מה ראית ולבדוק אם האתגר הזה ניתן לביצוע בבטחה.

אם תחליט/י שהאתגר מסוכן מדי, או שאינך בטוח/ה, אל תעשה/י אותו.

חלק מהאתגרים המקוונים עשויים להיות נטולי סיכון של פציעה, אך הם עלולים לגרום לנזק בדרכים אחרות. שאל/י את עצמך:

  • אם האתגר כרוך ב״מתיחה״ של מישהו אחר, איך הוא ירגיש כתוצאה מכך?
  • האם זה מכבד את הגבולות וזכויות הפרט של אנשים אחרים?
  • האם ביצוע האתגרים עלול לגרום נזק לרכוש?
  • באילו תוצאות תצטרך/י לשאת אם תבצע/י את האתגר?

אתגרים שגורמים מבוכה או מצוקה לאנשים אחרים אינם משעשעים. הטרדה, התעללות, נזק לרכוש והתנהגויות פליליות לעולם לא יוכלו להתקבל.

בראותך אתגר או אזהרה ויראלית, חשוב להיות ערניים לאפשרות שאולי מדובר בתרמית או שמועה שתפסה תאוצה. שאל/י את עצמך:

  • האם אנשים באמת עושים את האתגר או שזו רק בדיחה?
  • אם זו אזהרה ויראלית, האם היא מגיעה ממקור אמין?
  • האם נראה שלאדם שמשתף את התוכן יש ידע ממקור ראשון או שהוא פשוט חוזר על משהו ששמע במקום אחר?
  • האם הדיווח נעשה בצורה שקולה ורגועה או שהוא כולל שפה דרמטית או מרגשת?
  • האם האזהרה דומה לאזהרות שקיבלת בעבר?

מה שנפלא בקהילות מקוונות הוא שכל מי שמעורב ממלא תפקיד בהחלטה אם התוכן יקרוס או יהפוך לוויראלי. סימון לייקים, שיתופים והשארת תגובות חיוביות הן דרכים להראות את תמיכתך בסרטון. האם הסרטון ראוי לתמיכתך?

TikTok לא מתגמלת קריאייטורים שמפרסמים תוכן מזיק. אם אתגר כלשהו הוא מזיק, אין לשתף אותו או לסמן לו לייק. אם אתגר כלשהו מקבל תאוצה, הסבירות לכך שאנשים אחרים יראו אותו ויתפתו לעשות אותו היא גבוהה יותר. למרות שזה עשוי להישמע מועיל, יצירת סרטונים שנועדו להזהיר אנשים אחרים מפני אתגרים מזיקים, לעתים קרובות מגבירה את הפופולריות של משהו שאינך רוצה שאנשים יראו, ובלי כוונה עשויה לספק פרטים על אופן הביצוע של משהו מסוכן.

אם ראית אזהרה לגבי אתגר, אל תעביר/י אותה הלאה. שיתוף אזהרות מגדיל את מספר האנשים שנחשפים לאתגר מזיק או לתרמית. במקרה של תרמיות, זה גורם להן להיראות אמינות יותר.

כן. אנו מסירים תוכן הכולל התנהגויות מסוכנות, מזיקות או פליליות. כמו כן, אנו נסיר גם סרטונים שמדובר בהם על אתגרים מסוכנים, אם הם מכילים אזהרות נטולות בסיס שמטרתן להפיץ פחד ובהלה, או כוללים הוראות או תיאורים של התנהגות מזיקה. אם אינך בטוח/ה בכך שסרטון כשלהו עלול להיות מזיק, יש לדווח לנו עליו ואנו נבדוק אותו. אם לדעתך מישהו נמצא בסכנת פגיעה מיידית, יש לפנות לגורמי אכיפת החוק.

מידע להורים, אפוטרופוסים ומחנכים

כל אחד יכול להצטרף לאתגר מקוון – רופאים, מגישי חדשות, יזמים, ספורטאים ורבים אחרים. אך בגלל שגיל ההתבגרות הוא שלב שבו חקירה וניסויים תופסים תאוצה, אתגרים מקוונים יכולים להיות מושכים במיוחד. יחד עם זאת, לבני העשרה לא תמיד יש את הכישורים לשקול סיכונים והזדמנויות. משמעות הדבר היא שהם עשויים להזדקק למידע נוסף ולהדרכה כדי להחליט אילו אתגרים הם בטוחים ואילו עלולים להיות מסוכנים.

למרות שזה עשוי להיראות כחסר סיכוי, חשוב מאד לנהל שיחות עם בני העשרה בנוגע לאתגרים מקוונים. רוב בני העשרה ראו אתגרים מקוונים ורבים מהם השתתפו בהם, לכן אם תגידו להם שכל האתגרים הם מסוכנים, זה לא יישמע אמיתי. במקום זאת, כדאי להגיד להם שזה טבעי שהם עשויים להיות סקרנים לגבי אתגרים מקוונים ובכוונתך לדבר על זה, להקשיב להם וללמוד ביחד איתם.

תוך כדי דיבור על אתגרים שייתכן שהם ראו או שמעו עליהם, עזור/עזרי להם לזהות סיכונים אפשריים, לחשוב על התוצאות (כולל האפשרות שהם או אנשים אחרים עלולים להיפגע) ולקבל החלטות בטוחות. התהליך בן ארבעת השלבים שהוזכרו לעיל (עצור, חשוב, קבל החלטה, פעל), היא דרך פשוטה לגרום לבני העשרה לחשוב על הסיכון. כאשר יש לך חששות שאתגר כלשהו אינו בטוח, ספר/י על כך לבני העשרה תוך מתן סיבות ברורות לכך.

אתגרים הינם פופולריים מכיוון שהם מציעים הזדמנויות חיוביות, כמו למשל לעשות משהו עם חברים, לבחון גבולות פיזיים, להצחיק אנשים אחרים או להיות יצירתיים. אם אחד מבני העשרה שלך שואל אותך על אתגר מסוים, יש לשוחח איתו על הסיבה לכך שהאתגר קסם לו ולחפש דרכים אחרות בהן ניתן לתת מענה לתחומי העניין או הצרכים שלו.